onsdag 31 december 2008

Pizzaallvar

Måste tipsa om:

http://www.chow.com/stories/11065

en underbar lite film om hur Anthony Mangieri gör fin pizza med mycket allvar. Han har ett beundransvärt förhållande till sitt hantverk tillsammans med en massiv yrkesstolthet. Det kan ni fantisera om när ni äter kvarterspizzan på nyårsdagen framför tv:n :)

måndag 29 december 2008

Nyårs menyn

Nu är menyn satt, så här blir det:

Välkomstbubbel med frusna hallon i.

Antipasto små plock - tre ostar (en mjuk get, en hård typ manchego och en till) Söta oliver (Dolce), kalamateoliver, päron, parmaskinka och salami, soltorkade tomater, inlagd vitlök, kex till osten och inlagda kronärtskockshjärtan.

Huvudrätt:
Oxfilet, potatisgratäng, grillad sparris med parmesan och pinjenötter, romansallad, ungsbakade pärltomater m. balsamvinäger.
Varmrökt lax till mig som inte äter oxfilet.

Efträtt:
Två sorters kladdkaka - kolakaka och antingen en fransk chokladtårta alt. espresso kakan om jag hittar receptet, hittar inte Elle M&V nr 2 från 2006, tror att det stod där. Caffe Latte Grädde och färsk frukt till.


Hur låter det?

Nyår

Nyår närmar sig kvickt... Jag har inte riktigt tagit tag i kaddkakan än, letade på nätet efter recptet på "Choklad & Espressokaka med caffe latte-grädde" som jag skrivit om förut, men hittade inte det, det är bara att plocka fram mattidningarna och leta... vilket alltid gör att man hittar något annat intressant och sen är man fast...

I övrigt verkar nyårsmenyn befinna sig i kaos, för många viljor som vill olika saker och har olika ambitions nivå utan att vilja ta ansvar. Potatisgratäng blir det iallafall.

Men det spelar inte så stor roll för mig, åker till Italien veckan efter så jag får äta allt jag tycker är gott iallafall! Fantiserar redan! Någon som har tips på trevliga resturanger i Rom?

söndag 21 december 2008

Kladdkaka

Det börjar ju bli dax att planera nyår... jag har fått det smidiga uppdraget att baka kladdkaka till efterätt. Kändes först som om jag kom undan lätt, men insåg snart att det ligger höga förväntningar bakom. Så jag tror att jag får gardera mig med minst två olika.... men med hemliga ingredienser så som kaffe, likör, riktig choklad, salt, nötter och kokos i formen så ska det nog duga :)

onsdag 10 december 2008

Mer Chokolad

Jag gjorde Earl Grey praliner ur boken, otroligt goda, fast de blev inte så vackra, men det var ju första försöket! Och så gjorde jag hallontryffel ur Elle M&V, också goda men nästa gång så ska jag passera hallonen så att det inte blir hallon kärnor i tryfflarna, nu stör det lite, gör att det blir lite tuggmotstånd istället för att bara smälta när man biter i dem.

Har också bestämt att jag måste köpa en form för gjutning, det kommer att gå mycket choklad här ett tag!

söndag 7 december 2008

Choklad!

Idag ska jag göra Chokladtryfflar och praliner. Jag har köpt massor av choklad och fått boken "Chokladpassion" av Jan Hedh och Klas Andersson. Jag har inte börjat titta i den än, men om den är lika krånglig som deras bok om bakning "Bröd" så gör jag bara tryfflarna ur senaste Elle Mat&Vin istället, för de så inte så knepiga ut.


Och by the way... senare ska jag skriva ett inlägg, om jag hinner och fortfarande har lust, om Rättvisemärkt och Janne Josefsson, men tills dess så vill jag bara tala om att jag tryggt dricker mitt rättvisemärkta te och gärna ger bort det i Julklapp och undrar vem som granskar Janne Josefsson och hans intressen.

Och att jag funderar på att skriva ett brev till Lipton och undra vad de håller på med. De är stora stora, tillskillnad från Rättvisemärkt, och borde verkligen kunna göra skillnad med små medel (vilket också är möjlligt att de gör, även om det inte framgick i Uppdrag granskning).

Och att min slutsats är att det viktigaste är att köpa kravmärkt te tills kemikalieleverantörerna ser till att deras kunder handskas med bekämpningskemikalierna på ett bättre sätt än vad som visades i Uppdraggranskning. Dessutom så vill jag inte ha en fin coctail av kemikalier i mitt nyttiga te.

måndag 1 december 2008

My smoothie

Jag drack en mango smoothie från My Smoothie till frukost i morse, eller det vill säga försökte dricka en mango smoothie. Jag gillar verkligen smoothies, men det här var bland det vidrigaset jag har provat. Den smakade inte mango överhuvudtaget, mer övermogen banan - måste nog prova en till någon dag för att försäkra mig om att det inte var fel på min förpackning, utan att den verkligen skulle smaka så. Dessutom så fungerade inte sugröret, för underdimensionerat för tjockleken på smoothien. Och eftersom jag satt på tåget så var jag tvungen att dricka upp åtminstonde de första centimetrarna i förpackningen för att kunna ställa ifrån mig den utan att riskera att spilla - så rolig var min frukost!

Men som tur var så hade jag tagit med mig en av de gudomligt goda lussekatterna som herr. M bakat åt mig dagen innan oxå, så helt tomt i magen blev det inte!